Objavljeno: 01.06.2017 u 19:33 | Film, Showtime, TV | Komentara:

Čitava Jugoslavija plakala je zbog sudbine BEKIMA FEHMIUA, ali malo ko zna koliko je težak život imala NJEGOVA MAJKA

Patrijarhalna muslimanska porodica Fehmiu izrodila je osmoro uspješne djece. Kako? Zahvaljujući jednoj besi. Ovo je priča o tome.

bekim-fehmiu

Hadije (Božji dar) imala je samo česnaest godina kada se udala za Ibrahima Fehmiua. Nije ni sanjala da će nepuna dva mjeseca poslije svadbe početi sa silnim selidbama jer je Ibrahim (rođen 1892. godine) bio učitelj. On ju je, sa sve feredžom, na leđima prenijeo preko Drima pravo u njegovu rodnu Đakovicu. Rodila mu je osmoro djece i starala se o domaćinstvu koje se neprekidno selilo.

Bekim je rođen 1936. godine u Sarajevu, gdje je njegov otac Ibrahim bio poštovan čovjek i cijela porodica je uživala visok ugled. Kad god bi mali Bekim počinio neki mangupluk ili zaboravio na školske obaveze, roditelji su mu skretali pažnju na to čiji je sin i da ne smije da sramoti oca koji je bio veoma strog čovjek.

Slavni jugoslovenski glumac do smrti je pamtio šamar koji je dobio u trećem razredu od svog oca. Ibrahim mu je bio učitelj i iznervirao se pošto su Bekim i njegov drugar pričali u klupi iako je čas već počeo. Prozvao ih je i drugara povukao za uvo, a Bekima udario.

Zvijezda jugoslovenske kinematografije Bekim Fehmiu imao je 12 godina kada mu je umro otac. Glumčevoj najmlađoj sestri bilo je samo pet. Najstariji brat Baškim bio je na prvoj godini studija i preuzeo je brigu u porodici, a Hadije je Ibrahimu dala besu, odnosno časnu riječ, da će svu njihovu djecu izvesti na put.

Za Bekima znamo da je postao glumačka zvijezda, ali šta je bilo sa ostalima?

Najstarija sestra je prekinula školovanje i udala se, druga sestra bila je prosvjetni radnik, Baškim – arhitekta i profesor Univerziteta u Prištini, drugi brat magistar prava i albanolog, treći magistar fizičke kulture, druga sestra nastavnik muzike, a najmlađa nastavnik engleskog jezika.

- Majka je održala riječ – rekao je Bekim davne 1981. godine u intervjuu za “TV Novosti”.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: