Objavljeno: 05.07.2013 u 22:09 | Featured, Ostalo | Komentara:

Životna priča: Od izbjeglice do najuspješnijeg biznismena

od-izbjeglice-biznismen

Životna priča Edina Hasanbegovića (33) iz Vlasenice primjer je za upornost i borbu uprkos svim nedaćama koje je kao dijete okusio. Edin je od izbjeglice postao jedan od najuspješnijih biznismena u Danskoj.

Otac Mensur i brat Eldar ubijeni su mu u logoru Sušica u Vlasenici, a on je s majkom i mlađim bratom Ensarom preko Kladnja, uz pomoć amidže Ediba, uspio pobjeći iz ratom zahvaćene domovine u Dansku.

Stigavši u Svendborg, danski grad u kojem i danas živi, počeo je sve ispočetka. Nova okolina, novi ljudi, novi svijet… Međutim, kako nam je kazao Edin, iako je i sam bio dijete, znao je da se mora pobrinuti za mlađeg brata i majku.

- Bili smo posljednja porodica koja je pobjegla iz Vlasenice. Krajem 1995. godine, kada smo stigli u Dansku iz Kladnja, upisao san školu da naučim jezik. Nakon toga, pohađao sam dodatne dvije godine, što je kao srednja škola kod nas, i na kraju završio trgovačku školu, uz dvije godine prakse. U početku nije bilo lako. No, živ se čovjek na sve navikne – ispričao je Edin.

Danas je on otac troje djece i jedan od najuspješnijih danskih poslodavaca. Prije dvije godine na spektakularnoj dodjeli priznanja norveške multinacionalne kompanije REMA 1000 Edinov butik prehrane i garderobe proglašen je najboljim u 2011.

- Ponosan sam na postignuto, jer sam se morao za sve sam izboriti. Ova kompanija sa sjedištem u Oslu posjeduje lanac od 444 supermarketa u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj… U mojoj prodavnici u Danskoj zaposleno je 30 radnika – istakao je Hasanbegović.

Edib Hasanbegović, Edinov amidža koji mu je pomogao da s mlađim bratom i majkom pobjegne iz BiH, rekao nam je da je preko Makedonije na vrlo težak način izvukao preživjele članove bratove porodice.

- Velika je stvar to što je Edin uspio napraviti. Faktički, s jednom kesom i željom da preživi napustili su BiH. Uvijek je bio vrijedan i uzoran učenik. Nikad nisam ni sumnjao da će uspjeti. Posebno mi je drago što nije zaboravio ko je, odakle je i što se trudi da i narodu u našoj zemlji pomogne – poručio je Edib.

Edin je trenutno u Sarajevu u posjeti familiji, a prekjučer je, kao i svake godine, obišao očev i bratov mezar u Vlasenici.

Trnovit put do uspjeha Edina je naučio da nemoćnima treba pomagati i da sreća ništa ne znači ako se ne podijeli.

Izvor: bh-index.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: