Objavljeno: 29.06.2013 u 9:27 | Ostalo | Komentara:

Ublažite ubode komaraca uz pomoć ovih 6 namirnica od kojih barem jednu imate

Komarci i ubodi komaraca su iritantni, sprječavaju uživanje u ljetnim noćima i boravljenje na otvorenome. Najaktivniji su u zoru ili u sumrak, zbog čega će vas tada najvjerojatnije i ubosti. Bez obzira na svu prevenciju, komarac će uvijek nekako pronaći put do vaše kože i uzrokovati ubod koji može i do nekoliko dana svrbiti, peckati pa i oticati. Ubod komarca ne biste smjeli češati jer on tada postaje još gori.

aloe-vera

Postoje prirodni lijekovi koji su odlični za sve uzraste, uključujući i djecu, a najbolje od svega je što nekoliko njih gotovo sigurno imate u svojoj kuhinji.

Ocat – Najbolje bi bilo kada biste koristili jabučni ocat. Namočite vaticu s malo octa i stavite na mjesto uboda. Nakon nekoliko minuta ćete sigurno osjetiti olakšanje.

Aloe Vera – Aloe Vera krije razna ljekovita svojstva, a pokazala se odličnom i kod ublažavanja uboda insekata. Nanesite malo gela, soka ili pak svježi listić biljke na mjesto uboda jer, osim što će ublažiti svrab i peckanje, ubrzat će oporavak kože od uboda.

Luk – Stavite malo svježeg luka na mjesto uboda, držite nekoliko minuta dok se svrab i peckanje ne smanji, a potom isperite vodom.

Pasta za zube – Pepermint iz paste za zube hladi kožu, što će vam definitivno odgovarati kod uboda. Nanesite malo paste za zube i držite dok se pasta skroz ne osuši, a potom isperite vodom.

Med – Malu količinu meda stavite na mjesto uboda. Antimikrobna svojstva meda će spriječiti infekciju, ali i smanjiti svrab i peckanje.

Limun i limeta – Iscijedite malo soka limuna ili limete na mjesto uboda kako biste ublažili osjećaj svraba i peckanja. Također možete mjesti uboda trljati koricom limuna ili limete, učinak će biti isti.

Izvor: Namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: