Objavljeno: 19.11.2016 u 10:15 | Ostalo, Slike | Komentara:

U borbu za život krenuo je sa 880 grama i pobijedio: Mali Nikola je veteran najveće životne bitke!

Čak i kada porođaj prođe tačno kao po knjizi, svaka majka strahuje zbog mnogo različitih stvari. Kada na to dodate prijevremeno rođenje, razloga za strah i nervozu ima mnogo više. Međutim, Nikolina priča dokazuje da za ove male divove nema preteške bitke, piše zena.blic.rs

nikola-beba (1)

Foto: Privatna arhiva

Danas, kada obilježavamo Svjetski dan prijevremeno rođenih beba, prava je prilika da podsjetimo sve na važnost snage volje i hrabrosti, a za to nema boljih učitelja od ovih malih boraca. Jedan od njih je Nikola, koji je u prvim mjesecima svog života proglašen najtežim slučajem na intenzivnoj njezi, a koji je odbio da se preda.

- Imala sam blizanačku trudnoću, a porodila sam se u 27. nedelji. Jedan blizanac nije preživio, a Nikola je rođen sa 880 grama – priča nam Gordana Plazinić, mama ovog hrabrog momčića.

nikola-beba (2)

Foto: Privatna arhiva

Odmah po rođenju beba je reanimirana, a na pokušaj oživljavanja je, na svu sreću, odgovorio odmah. Nedugo potom, maleni Nikola prebačen je na Institut za neonatologiju gde je proveo nešto više od tri meseca, od čega prvih mesec i po na aparatima za disanje. Svaki dan bio je nova borba, i sa sobom je nosio strašne trenutke, suze i strah.

- Za to vrijeme dok je bio na aparatima, Nikola je preživio dvije sepse, krvarenje glave i probleme sa očima. Doktorki Miljani Vasiljević je u jednom trenutku umro na rukama, a ona ga je vratila iz mrtvih, na čemu ćemo joj biti vječno zahvalni – kaže Gordana.

Tri mjeseca je mali Nikola proveo u inkubatoru. Prvih mjesec i po dana uz to je bio i na aparatima za disanje. Kako kaže Gordana, na jedvite jade su ga skinuli sa kiseonika, i do posljednjeg trenutka se mislilo da će kući biti poslat sa bocom. Međutim, to je izbjegao.

nikola-beba (3)

Foto: Privatna arhiva

- Bilo je puno pretpostavki i strahovanja. Ljekari su bili uvjereni da će patiti od cerebralne paralize. Na sreću, i taj scenario je izbjegnut – rekla nam je Gordana.

Nakon što je došao kući, usledili su meseci intenzivne fizioterapije.

- Od njegovog buđenja pa kroz cijeli dan smo radili vježbice. Kako otvori oči, Nikola bi ugledao mamu spremnu da ga „rasteže“ po krevetu – kaže ova ponosna mama.

nikola-beba (4)

Foto: Privatna arhiva

Nikola je danas jedan srećan i potpuno zdrav dječak, i uprkos sumornim prognozama ljekara, on nema nikakve zdravstvene posljedice. Naprotiv – to je jedno zdravo i veselo dijete koje nema nikakav strah od života. A koliko je straha i suza u tom periodu preživjela mama Gordana, zna samo ona.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: