Objavljeno: 19.10.2016 u 10:48 | Bizarno, Ostalo | Komentara:

Sa samo 14 godina udata je na silu. Prije nedelju dana desilo se nešto još gore…

Djevojčica po imenu Derja B udata je na silu kada je imala 14 godina, a ne zna se koliko je star njen muž, sada udovac. U svojoj 15. godini poslata je na porođaj, ali zbog toga što je bila tako mlada preminula je uslijed krvarenja na mozgu, piše zena.blic.rs

To se sve desilo u turskom selu Mukti, a Derja se odmah nakon porođaja žalila na mučninu i glavobolje. Prevezli su je u bolnicu u Betmenu gdje je smještena na intenzivnu njegu. Tamo je ustanovljeno i da ima krvarenje na mozgu i preminula je u utorak, a trenutno se vodi policijska istraga zbog njene smrti.

- Trudnoća kod tako mladih djevojaka je izuzetno opasna. Postoje ogromni rizici od visokog pritiska i preuranjenog porođaja jer tijelo majke još uvijek nije u potpunosti razvijeno, pa se ogroman broj tinejdžerskih trudnoća završava smrću majke – kaže ginekolog Ejdan Biri.

Inače, poznat je podatak da se u zemljama u razvoju, isključujući Kinu, djevojčice na silu udaju prije nego što napune 18 godina, a jedna u sedam slučajeva udaće se prije 15. rođendana.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: