Objavljeno: 06.06.2013 u 15:56 | Ostalo | Komentara:

Daju milion dolara onome ko riješi ovaj matematički zadatak!

Naime, treba riješiti matematički ovu jednačinu. Ako je Ax + By = Cz, gdje su A, B, C, x, y i z prirodni brojevi i x, y i z su svi veći od 2, a zatim, B i C moraju imati zajednički množitelj.

milion-dolara-matematikaAmeričko matematičko društvo objavilo je da će milion dolara dobiti onaj koji uspije da reši Bealovu pretpostavku o teoriji brojeva. U pitanju je problem koji matematičarima zadaje glavobolju još od 1980. godine. Naime, treba riješiti matematički ovu jednačinu. Ako je Ax + By = Cz, gdje su A, B, C, x, y i z prirodni brojevi i x, y i z su svi veći od 2, a zatim, B i C moraju imati zajednički množitelj.

Podsjetimo, bankar iz Dalasa, D. Andrew Andy Beal ponudio je Bealovu nagradu 1997. godine i ona je iznosila 5.000 dolara, međutim, tokom godina, ova cifra je znatno porasla.

Beal je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da krenu da se zanimaju za matematiku i nauku.

Više podataka o izazovu možete dobiti klikom na OVAJ LINK.

Izvor: bh-index.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: