Objavljeno: 29.04.2017 u 12:11 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako boravak uz more mijenja naš mozak na fantastičan način

Jeste li i vi oni koji cijele godine maštaju o moru, suncu, kupanju i šetnjama plažom? Nije to ništa krivo jer čovjek se ipak najbolje osjeća u prirodi, a more jest priroda. Boravak na otvorenom za nas je dobar i na fizičkoj i na mentalnoj razini, a čini se da vrijeme provedeno na plaži ima neke prednosti koje nismo mogli ni zamisliti.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kada sjedite na plaži, jeste li primijetili kako ste odjednom vrlo smireni i imate taj neki osjećaj spokoja? Da, taj doživljaj naziva se ‘plavi prostor’. Znanstvenici su tako nazvali kombinaciju smirujućih mirisa i zvukova vode koja utječe na naš mozak, evo kako:

1. Boravak na plaži smanjuje stres

More i voda općenito smanjuje stres. Pa ne sastojimo se bezveze od 70 posto vode, zar ne? Bez obzira volite se namakati u plićaku ili otplivati nešto dalje, sigurno ćete se osjećati relaksirano.

2. Potiče kreativnost

U kreativnom ste zastoju? Uputite se na plažu. ‘Plavi prostor’ omogućuje vam da pročistite misli i sagledate probleme i zadatke iz drugog, kreativnijeg kuta.

3. Smanjuje depresija

Šetnja uz plažu, baš kao i meditacija, može pomoći kod smanjenja depresije i lošeg raspoloženja. Valovi imaju pomalo hipnotički zvuk i u kombinaciji s prizorom i mirisima smiruju um i pozitivno utječu na njega.

4. Mijenja perspektivu na život

Uz more i sunce se ponovno povezujemo s prirodom koja je duboko u nama i preko nje uranjamo u svoje iskonsko ja te nam se otvaraju drukčiji vidici.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: