Objavljeno: 26.03.2015 u 10:15 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

ZNATE LI ŠTO JE ZDRAVO? Koji od ova 3 žumanjaka vam izgleda normalno?

Boja žumanjka mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.

jaje-zumance-3

Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti “domaća proizvodnja” ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.

Većina jaja kupljenih u trgovini izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumanjak otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši.

Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumanjak je itekako poželjan. “Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak”, objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, ravnateljica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.

Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.

jaje-na-oko

U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi. Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: