Objavljeno: 01.06.2014 u 13:04 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Zdrava hrana koja čisti krvne sudove

srce

Glavni uzrok skoro svih opasnih kardiovaskularnih oboljenja su začepljeni i neprohodni krvni sudovi. Za nastanak ovog problema potreban je dugi niz godina. Krivce možemo pronaći u nezdravoj hrani i stilu života.

U ishrani je važno odabrati one namirnice koje u svom sastavu sadrže supstance sa posebnim djelovanjem na zdravlje zida krvnih žila i sprječavanje njihovog začepljenja.

Takve namirnice su jabuke koja zahvaljujući pektinima iz svog sastava smanjuju nivo štetnog kolesterola u krvi. Također, sadrže i taninsku kiselinu koja je odgovoran za pravilan metabolizam masti i sprječavanje njihovog skupljanja u jetri.

Ribe poput lososa i tunjevine, zahvaljujući zdravim omega 3 masnim kiselina, imaju moć djelovanja na već nastale naslage koje su nataložene u krvnim sudovima.

Zahvaljujući luteinu špinat je odlična namirnica koja čuva zdravlje srca čisteći unutrašnjost krvnih sudova od kolesterola i nezdravih masnoća, pomažući u isto vrijeme i u regulaciji krvnog pritiska.

Izvor: www.narodnilijek.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: