Objavljeno: 17.10.2013 u 20:38 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Vitamin D je važan za zdravlje kostiju

Hrana-riba-lososVitamin D važan je za zdravlje vaših kostiju i zuba, jer on održava balans između koncentracije kalcija i fosfora te stimulira formiranje kostiju, a uz tosmanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Dnevna količina vitamina D koja je potrebna čovjeku je od 400 mjernih jedinica za djecu do 1.200 za odrasle. Naime, ako organizam ne dobiva tu količinu vitamina može doći i do ozbiljnih oboljenja kostiju.

Nedostatak vitamina D čest je kod starijih osoba, a taj gubitak kod ljudi u godinama povezuje se sa pojavom rizika obolijevanja od osteoporoze, bolesti koju karakterizira gubitak koštane mase.

Vitamin D može se unijeti sunčanjem u trajanju od 10 do15 minuta dnevno, između 11 i 14 sati, bez nanošenja preparata za sunčanje na ruke i lice, a rizik za manjak ovog vitamina imaju osobe koje žive u hladnim krajevima, starije osobe i bebe, jer u majčinom mlijeku nema dovoljno vitamina D.

Jedan od načina unošenja vitamina D je i ishrana obogaćena lososom, kao i korištenje ribljeg ulja.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: