Objavljeno: 17.11.2013 u 12:45 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Tradicija naših zimnica – kiseli kupus

Postoji ta jedna tradicija koju kada je u pitanju zimnica nikako ne možemo i ne želimo zaobići, a to je kiseljenje kupusa. Pored toga kako da kiselite kupus, rećićemo vam i nekoliko reči o svim lekovitim svojstvima ovog zahvalnog povrća.

http://www.flickr.com/photos/stone-soup/2504969938/

http://www.flickr.com/photos/stone-soup/2504969938/

Zima u našim krajevima je nezamisliva bez sarme i podvarka, popularnih jela čiji je glavni sastojak kiseli kupus, a na trpezama se nađu veoma često.

U kom god obliku da nam dolazi kupus je veoma zdrava namirnica. Na prvom mestu spomenućemo njegovo bogatstvo vitaminom C i celulozom koja je od velikog značaja za dobar rad probavnog trakta. Kupus je vekovima unazad poznat kao biljka koja potpomaže za zaceljivanje rana, a čak i u novijem dobu mnoge dojilje listove ove biljke stavljaju na bolne grudi. Zbog tartonske kiseline, a koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljikohidrata u masti veoma je poželjan da se uvrsti u dijetalne jelovnike.

Rasol od kiselog kupusa je poznat kao narodni lek protiv mamurluka, ali pored toga on se dugi niz godina koristi i kao lek protiv zatvora.

Bogat je vitaminima A, C, kalcijumom, belančevinama kao i manjim procentom gvožđa. Kupus u sebi sadrži hlorofil koji je poznat i kao biljni hemoglobin.

Sok od kupusa kao lek
Sok od kupusa je prirodni lek protiv čira na želucu i upale debelog creva, a zbog prijatnijeg ukusa ga možete pomešati sa sokom od jabuke. Sok od kupusa možete raditi u sokovniku ili u blenderu, tako da čiste listove kupusa izmešate sa malo vode.

Za laringitis, promuklost i bolno grlo sok od kupusa pomešajte sa nekoliko kašičica meda i uzimajte po potrebi.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: