Tradicija naših zimnica – kiseli kupus
Postoji ta jedna tradicija koju kada je u pitanju zimnica nikako ne možemo i ne želimo zaobići, a to je kiseljenje kupusa. Pored toga kako da kiselite kupus, rećićemo vam i nekoliko reči o svim lekovitim svojstvima ovog zahvalnog povrća.
Zima u našim krajevima je nezamisliva bez sarme i podvarka, popularnih jela čiji je glavni sastojak kiseli kupus, a na trpezama se nađu veoma često.
U kom god obliku da nam dolazi kupus je veoma zdrava namirnica. Na prvom mestu spomenućemo njegovo bogatstvo vitaminom C i celulozom koja je od velikog značaja za dobar rad probavnog trakta. Kupus je vekovima unazad poznat kao biljka koja potpomaže za zaceljivanje rana, a čak i u novijem dobu mnoge dojilje listove ove biljke stavljaju na bolne grudi. Zbog tartonske kiseline, a koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljikohidrata u masti veoma je poželjan da se uvrsti u dijetalne jelovnike.
Rasol od kiselog kupusa je poznat kao narodni lek protiv mamurluka, ali pored toga on se dugi niz godina koristi i kao lek protiv zatvora.
Bogat je vitaminima A, C, kalcijumom, belančevinama kao i manjim procentom gvožđa. Kupus u sebi sadrži hlorofil koji je poznat i kao biljni hemoglobin.
Sok od kupusa kao lek
Sok od kupusa je prirodni lek protiv čira na želucu i upale debelog creva, a zbog prijatnijeg ukusa ga možete pomešati sa sokom od jabuke. Sok od kupusa možete raditi u sokovniku ili u blenderu, tako da čiste listove kupusa izmešate sa malo vode.
Za laringitis, promuklost i bolno grlo sok od kupusa pomešajte sa nekoliko kašičica meda i uzimajte po potrebi.
Izvor: lifepressmagazin.com