Objavljeno: 27.08.2013 u 23:05 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Prirodni recepti od cikorije

cikorijaČajna mješavina za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca

SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g zelene preslice, 20 g zelene gospine trave, 20 g listova matičnjaka i 20 g plodova borovice

Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite 1-2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta te procijedite.

Dvije, tri šalice na dan prije jela.

Čaj protiv akni

SASTOJCI: 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka, 10 g cvjetova nevena i 250 ml hladne vode

Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite.

Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Vino od cikorije protiv depresije, reume, artritisa i slabosti srca

SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova ciko rije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, 3-4 žlice smeđeg šećera i l crnog vina

PRIPREMA: Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku širokog grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplome, uz svakodnevno protresanje. Tekućinu procijedite, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite.

Piti dva, tri puta na dan po likersku čašicu.

Čaj od cikorije

SASTOJCI: 13-30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije i litra vode

Stavite cikoriju u vodu i kuhajte pet minuta.

PRIMJENA: Po šalica prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.

Nisu zabilježene nikakve popratne pojave pri upotrebi cikorije. Ljudi koji pate od zatvora crijeva ili crijevnih upala trebaju se prije upotrebo cikorije posavjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.

Čaj za snižavanje temperature

SASTOJCI: žličica korijena cikorije, žličica kore vrbe, 250 ml vode

Usitnjenu suhu cikoriju i koru vrbe prelijte hladnom vodom, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji 10-15 minuta. Procijedite.

Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

Čaj za bolju probavu

SASTOJCI: 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanka iđirota, 20 g plodova anisa, 20 g plodova komorača

Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno.

PRIMJENA: Dvaput na dan, ujutro i navečer prije jela.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: