Objavljeno: 14.11.2013 u 21:04 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Poznate kombinacije hrane koje su najgore za zdravlje

Neke kombinacije hrane mogu vas brže udebljati, izazvati umor, probleme s probavom, pa i nedostatak vitamina i minerala. Što ne biste trebali jesti zajedno?

Foto 9 http://niel986.wordpress.com/

Foto 9 http://niel986.wordpress.com/

1. Bijeli kruh i džem ili slatki pekarski proizvod i sok od naranče

Previše šećera za doručak nikako nije dobar početak dana. Mogli biste se lako prejesti, a šećer će vam naglo skočiti i uskoro naglo pasti. U doručak je bolje ubaciti i malo masnoće i proteina. Umjesto bijelog kruha jedite integralni, a džem možete zamijeniti ponekad i s medom ili kikiriki maslacem. Buhtle i slične pekarske proizvode ne jedite svakodnevno već tek ponekad.

2. Pizza s industrijski obrađenom salamom

Zasićenih masti i soli ionako ima previše na pizzi, tako da ona sa salamom kao što je šunka, kulen ili neka druga slična salama povećava ionako preveliku dozu natrija i zasićenih masti. Uzmite češće pizzu s više povrća. I jedite je sa salatom.

3. Žitarice i mlijeko

I žitarice i mlijeko sadrže ugljikohidrate koji će naglo povećati šećer u krvi. Pakiranja jutarnjih žitarica su ionako sličnija slatkišima nego zdravoj hrani. Ako ih već morate jesti, umjesto s mlijekom jedite žitarice s jogurtom, i dodajte šaku orašastih plodova.

4. Vino i desert

Alkohol remeti razine šećera u krvi i povećava količinu inzulina, pa se višak šećera iz kolača taloži bolje u masno tkivo. Umjesto ove kombinacije, vino udružite s niskoglikemijskom hranom, a desert s čajem ili kavom.

5. Burger i pomfrit

Ova popularna kombinacija sadrži u više navrata prženu masnoću, aditive i – šećer. Zbog toga se stvaraju citokini koji izazivaju upalne procese u tijelu i izazivaju metabolički sindrom i ubrzavaju starenje. Burger radije jedite uz salatu.

6. Mljeveno meso i krumpir pire

Ova kombinacija bogata je zasićenim mastima, iz mesa i dodanog maslaca u pireu. Umjesto ove isprobajte kombinaciju purećeg mljevenog mesa i pirea od cvjetače.

7. Salata i preljev s niskim udjelom masti

Da, salata treba masnoću (maslinovo ulje bi bilo idealno) jer se u suprotnom ne iskorištavaju vitamini topivi u mastima. Osim toga, ako koristite proizvode s niskim udjelom masti imajte na umu da su vjerojatno prepuni šećera.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: