Objavljeno: 12.11.2013 u 22:10 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Peršin – zimski začin bez premca!

Nula kalorija i visoka razina hranjivih tvari – upravo je to najbitnije što morate znati o peršinu. Osim toga, ovaj mali zeleni začin sadrži i obilje folne kiseline, koja je važan nutrijent u prevenciji raka, zatim čak 4 puta vitamina C više od naranče te više željeza nego špinat! I vi ga još nemate u hladnjaku!?

persin-zacin-c-vitamin

Ali to ni izdaleka nije sve o gospodinu peršinu!

Eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice miristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je i potvrđeno u brojnim istraživanjima. Peršin ima delikatan osvježavajuć okus, i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin, ili ukras za jelo.

Korisni savjeti:
- Birajte peršin s lišćem tamnozelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene
- Svjež peršin možete pohraniti u hladnjaku u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, prije nego ga stavite u hladnjak, pošpricajte ga s malo vode
- Ako imate višak peršina, možete ga lako osušiti tako da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu
- Peršin možete i zamrznuti

Peršin možete koristiti u gotovo svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica. Bitno je da ga stavite na kraju kuhanja kako ne biste uništili vitamine.Dakle, idealan za hladne duge zime…

Jedino što ne volimo je kad nam ga u nekim restoranima, u nedostatku bolje ideje – rasprše preko jela i cijelog tanjura. Kako vi stojite s time?

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: