Objavljeno: 29.04.2014 u 16:56 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Nar kao najljekovitije voće na svijetu

kermeze_nar

Mnoge studije su potvrdile da se radi o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Naučnici smatraju da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju i sprečavaju promjene koje podstiču rast tumora. Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otoke i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Uz sve nabrojeno, sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitet spermatozoida. Primjena nara u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj.

Izvor: mojezdravlje.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: