Objavljeno: 13.12.2013 u 17:52 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Namirnice koje vas truju, a da toga niste ni svjesni

Volite bijelo vino, pivo, prokulice, tunu, losos? Budite oprezni – neke činjenice koje donosimo mogle bi vas šokirati.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da upravo navedene namirnice u ljudskom tijelu povećavaju razine arsena. Tuna i srdela također se nalaze na tom popisu, ali i crno vino, no ipak u znatno manjem omjeru.

Arsen je element koji se prirodno pojavljuje u okolišu, ali nije riječ o zdravom elementu. Dugotrajna izloženost arsenu, čak i malim količinama, povezuje se s povećanim rizikom od raka pluća, kože i mjehura, kao i dijabetesom tipa 2 te kardiovaskularnim bolestima. Ljudi koji jednom tjedno jedu plavu ribu, poput lososa, tune i srdela, imaju sedam posto veće razine arsena u usporedbi s onima koji takvu ribu jedu manje od jednom mjesečno.

Vino i pivo u ovoj priči izgledaju još i gore: ljudi koji su priznali da popiju čašu vina ili dvije i pol čaše piva svaki dan, imaju 20 do 30 puta veće razine arsena u tijelu od onih koji ne piju ova pića. Znanstvenici nisu sigurni koji je razlog ovome. Začuđuje i to što je voda također veliki izvor arsena.

Što se prehrane tiče, znanstvenici tvrde da je najbolji način da izbjegnete izloženost arsenu iz hrane taj da jedete što raznovrsniju hranu i da ne jedete jednake namirnice svaki dan.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: