Objavljeno: 20.10.2013 u 21:52 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Ljekoviti Dud – Dud crni i Dud bijeli

crni-dudDud crni i bijeli, odnosno murva, latinsko ime Morus nigra i M. alba, je ljekovito drvo u struci poznato pod nazivom Fructus Mori nigrae, Fructus Mori albae ili Sirupus Morarum.

Dud je visoko stablo koje raste po cijeloj našoj domovini uz rubove cesta, po parkovima i drvoredima. Toliko je poznat, da poseban opis nije potreban.

U proljeće sabire se mlado lišće, a kora i plod u ljetu. List se suši u hladu i sprema na suho mjesto. Plod se suši na umjerenoj toplini. Od ploda priprema se sirup, koji se upotrebljava protiv povećane temperature i kao napitak protiv neuredne stolice. Kora drveta u obliku čaja lijek je protiv trakavice i služi za blagi otvor. Lišće u obliku čaja smanjuje šećer u krvi, liječi vratobolju.

Korijen od stabla duda sadrži kalcij i encim (ferment za sirenje) ukusa je gorko oštrog i tjera na stolicu.

Bijeli dud se razlikuje od crnog što mu je plod bijel i ima glatke nenazubljene listove, što mu je stablo znatno više od crnog duda. Plod duda pomiješan s trešnjama ostavi se da prevri i tada se uz dodatak šećera ukuha u sirup. Pomiješan s malo vode sirup je dobar protiv groznice, proljeva, upale krajnike i pokvarenog želuca.

U lišću duda može se naći dosta kalcijevog karbonata, asparagijske kiseline, adenina, glukoze i peptona koji je vrlo važan protiv šećerne bolesti pošto rastvara bjelančevinu u krvi.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: