Objavljeno: 09.11.2013 u 0:00 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Ljekovita svojstva oraha

orahOrah, Juglans regia Juglandaceae, je stablo koje ima dobro poznate plodove koji su okruženi ovojem koji kako zreli mijenja boju iz zelenog u smeđu. Listovi su sastavljeni od 6 do 10 liski, a na početku su crveni da bi postupno prešli u zelenu boju.

Upravo se oni koriste za izradu oparaka, tinktura i tekućih ekstrakata nakon što se poberu u lipnju i srpnju i osuše.

Bogati su flavonoidima koji pomažu u cirkulaciji krvi tijelom, a sadrže još naptakinone, jugolone te vitamin C i eterično ulje.

Listovi imaju protubakterijsko djelovanje, a preparati nastali od njih se koriste za liječenje proljeva, crijevnih i probavnih smetnji, te za jačanje imuniteta i optoka krvi.

Za vanjsku upotrebu orah se može koristiti za liječenje akni, ekcema i čireva u obliku krema, gelova i sapuna. Za liječenje proljeva i poremećaja izazvanim bakterijama u crijevima koristi se oparak. 10 grama osušenih listova u 1 litri kipućem vode se pije do 5 šalica na dan.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: