Objavljeno: 10.11.2013 u 14:04 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Ljekovita biljka Papaja

Papaja ili melonka je biljka koja ima vitko deblo s mnoštvom listova na vrhu. Naraste do 10 metara. Plodovi su krupni, a imaju žuto meso kad sazriju.

papaja-585x350

Sok iz ploda je bijele boje, a nakon sušenja smeđe boje. Bogat je enzimima koji djeluju proteolitski, a tu su još i papain, himopapain i papajaproteinazis. Biljka djeluje smirujuće na probavni sustav, a enzimi pomažu u razgradnji bjelančevina.

Koristi se za liječenje problema s želucem i gušteračom, smirivanje napadaja migrene, u borbi protiv nametnika u crijevima, kao što su crvi i gliste, a može se uzimati i za liječenje tegoba s krvnim žilama, proširenih vena i hemoroida.

Papaja je blagotvorna u liječenju oteklina, čireva i ozljeda, a klinička ispitivanja od prije 50 godina pokazala su da papaja ima protuupalna svojstva. Cvjetovi se iskorištavaju za pripremanje oparaka koji smiruju kašalj, grlo i glasnice.

Za liječenje bolesti probavnog trakta piju se tablete na bazi papaje, a za vanjsku upotrebu pri liječenju ozljeda koristi se sok ploda.

OPREZ: Neke osobe prijavile su alergijske reakcije nakon korištenja papaje.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: