Objavljeno: 11.10.2013 u 16:37 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Lijek koji se koristi stotinama godina: 15 blagodati moćnog jabučnog ocata

Jabucni-ocatOva kisela tekućina dobivena od najrasprostranjenijeg voća u prošlosti je korištena za liječenje mnogih bolesti, a za vrijeme američkog građanskog rata, primjenjivan je i kao antiseptik. Pogledajte šta sve može uspješno liječiti!

Jabučni ocat je bogat vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom te sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.

Jabuka kao glavni sastojak ima vrlo visoka nutritivna svojstva, sadrži brojne vitamine i minerale među kojima je možda najvrijedniji pektin – prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sistemu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.

No osim kao dodatak salati jabučni ocat može se koristiti puno šire. Razrijeđen s vodom ili pak nanesen direktno na kožu ocat je namirnica koja doista zlata vrijedi.

Blagodati ocata:
- suzbija gripu
- pomaže pri rješavanju bubrežnog kamenca
- reguliše pH vrijednost u organizmu
- pomaže kod mučnina
- pomaže kod alergija
- snižava nivo glukoze u krvi i djelotvoran je kod dijabetesa
- ublažava migrenu i upale mišića
- djeluje protuupalno te pomaže kod artritisa
- pomaže kod infekcije dišnih putova te kod upale sinusa
- snižava krvni pritisak
- snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju
- vrlo je učinkovit u borbi protiv peruti i iritacija tjemena
- rješava probleme s gljivica na noktima
- umiruje kožu oštećenu ubodom insekta
- isušuje virusne bradavice

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: