Objavljeno: 28.08.2013 u 21:50 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Kečapom protiv lošeg kolesterola

zp-kecap

Svakodnevnom upotrebom kečapa smanjujemo razinu lošeg (LDL) kolesterola. Stručnjaci jednog finskog Univerziteta su zaključili da kečap razara LDL kolesterol, koji je opasan za kardiovaskularni sistem, i tako potiče normalan rad srca.

Tijekom ispitivanja na ljudima koji su imali povišene vrijednosti kolesterola, njegova razina se značajno smanjila nakon tri tjedna svakodnevne upotrebe manje količine kečapa.

Naučnike je iznenadilo ovako pozitivno i brzo djelovanje kečapa, koje objašnjavaju njegovim glavnim sastojkom – paradajzom. Naime, paradajz sadrži niz izuzetno efikasnih i aktivnih biokemijskih elemenata, od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvaljujući kome ovo povrće ima karakterističnu crvenu boju. Likopen je također snažan antioksidant, koji čuva stanice od razornog utjecaja aktivnih masnoća.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: