Objavljeno: 28.10.2013 u 23:36 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Dunja je jako zdravo voće i izvor sreće

dunjeNažalost, danas je rijetko nalazimo na našim jelovnicima, ali postoje i oni koji se tradicionalno dugi niz godina neće odreći ove mirisne delicije.

Dunja u sirovom obliku skoro da je nejestiva zbog svoje kiselosti, ali je zato odličan materijal za pripremanje velikog broja poslastica. Ovo voće je idealna zimska namirnica zbog svoje dugotrajnosti i činjenice da je dostupna u periodu od kasne jeseni pa sve do mjeseca februara.

Birajte čvrste i blijedožute plodove koji su najsvježiji, a izbjegavajte mekane, smećkaste nijanse sa dosta crnih točkica koji ukazuju na već dotrajalu voćku. Od velikog broja zdravstvenih blagodati posebno se ističe uloga u poboljšanju probave i čuvanju zdrave crijevne flore, kao i poboljšanju krvne slike.

Napravite već danas neku ukusnu poslasticu. Naš prijedlog su zapečene dunje. Jednostavno dunju razrežite na dva dijela, izdubite sredinu sa košticama i u nju stavite šećer. Pecite dok dunje ne dobiju zlatnu boju i šećer se rastopi.

Ukoliko niste ljubitelj poslastica, sigurni smo da bar nećete odliti posebnom mirisu dunje na vašem ormaru.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: