Objavljeno: 13.10.2013 u 21:24 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Deset valjanih razloga zašto piti vodu!

Voda je izvor života i čini više od polovice našeg tijela. Ali njezine kvalitete puno su šire nego što mislimo, od liječenja glavobolje, preko rješavanja kožnih iritacija, pa sve do jačanja imuniteta. Ne pretpostavljajte da pijete dovoljno samo zato što niste žedni. Kako starimo, naše osjetilo žeđi nestaje i tako ne shvaćamo kada je našem tijelu potrebno više tekućine. Donosimo vam 10 nevjerojatnih učinaka vode.

Stručnjaci preporučuju 6 do 8 čaša dnevno tokom cijele godine, ali nedavna proučavanja su podigla ovu količinu na čak i više: 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce. Sva tekućina se ubraja u tih 10 ili 12 čaša, ali imajte na umu da kofein i alkohol djeluju kao diuretici i mogu zapravo povećati gubljenje tekućine.

Voda

1. Pomaže u mršvaljenju
Dokazano je da voda gasi apetit. Osim toga, ukoliko ne pijete dovoljno vode, a na dijeti ste, znajte da je tijelu mnogo teže razbijati masne ćelije kojih se tako jako želite riješiti.

2. Dobra za metabolizam
Stručnjaci savjetuju da vodu pijete polako i da je mućkate u ustima dok je ispijate. Istraživanja su pokazala da ako pijete pola litra vode kroz 30-40 minuta povećat ćete brzinu sagorjevanja kalorija čak za 30%!

3. Dobra za mišiće
Voda je gorivo za mišiće, tako da je jako važno piti je prije vježbanja, a umjereno, sporo i s velikom pažnjom tokom i poslije vježbanja.

4. Pomlađuje kožu
Nedavna istraživanja dokazala su da je voda odličan saveznik u borbi protiv suhe kože, ali i u istjerivanju toksina i bakterija iz tijela. Voda je najvažniji element za cjelovitost ćelija. Želite da vaša koža bude zdrava i nježna, pijte vodu!

5. Rješava glavobolju
Prije nego posegnete za tabletom, probajte sa čašom vode. Dehidratacija je jedan od najčešćih uzročnika glavobolje. Održavanjem pravilnog unosa vode trebali bi se riješiti mnogih vrsta glavobolja.

6. Povećava produktivnost
Voda je dobra za vaš mozak i pomoći će vam da ostanete fokusirani i skoncentrisani na zadatak. Isto kao što auto može ići dalje sa više goriva, tako se i vaša produktivnost povećava unosom vode.

7. Popravlja imunitet
Ispijanjem vode pomažete tijelu da se bori protiv gripe i prehlade, a tako sprječavate i taloženje soli u bubrezima koja formira bubrežni kamenac. Voda je dobra za krv, što znači da će bukvalno svaki dio vašeg tijela biti zahvalan, od vitalnih organa do kostiju.

8. Pomaže u probavi
Voda pomaže u izbacivanju toksina i otpada iz vašeg tijela tako što pospješuje rad crijeva. Voda također smekšava stolicu.

9. Podiže energiju
Sljedeći put kada osjetite tokom dana kako vam energija lagano nestaje, umjesto čokoladne porcije popijte nekoliko čaša vode. Brzo ćete osjetiti kako energija teče vašim tijelom. Čak i najmanji postotak dehidracije znatno smanjuje energiju.

10. Zbog vode smo sretniji
I za kraj, voda raznosi hranu u našem sistemu i prenosi hranjive sastojke do različitih mjesta u tijelu, ali i hormona koji oslobađaju endorfin zbog kojih se osjećamo sretno.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: