Objavljeno: 18.09.2013 u 19:52 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Crveni luk snižava krvni tlak i kolesterol

crveni lukZnamo da je crveni luk izuzetan po svojim ljekovitim svojstvima. U narodu je već dugo poznata njegova ljekovitost pa se upotrebljava na različite načine i protiv mnogih zdravstvenih problema.

Crveni luk nam daje snagu

Jak, za mnoge i neugodan, zadah po luku sigurno neće “obogatiti vaš društveni život”, ali njegovo konzumiranje će obogatiti organizam snažnim i prijeko potrebnim antioksidansima. U tome smjeru upravo idu i izvještaji američkih istraživača kada je luk u pitanju. U njima se navodi da “što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima”.

Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno kancerogenih.

U narodnoj medicini luk se pokazao jako uspješnim. Tako ga se koristi kod raznih bolesti poput: bolesti krvožilnog sistema, kod želučanih i crijevnih tegoba te kašlja i prehlade. Luk uspješno smanjuje povišenu razinu kolesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni tlak te pogoduje organizmu na još mnoge načine.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: