Objavljeno: 10.07.2014 u 11:57 | Lifestyle, Recepti | Komentara:

ZDRAVI I BEZ HEMIKALIJA: Novi ekstra jednostavni recepti za domaće šampone

Često pranje kose može da izazove razna oštećenja, zbog hemikalija prisutnih u šamponima. Ukoliko perete kosu svaki ili svaki drugi dan, napravite svoje organske šampone. Pogledajte kako.

domaci-samponi

Neke jednostavne mješavine sastojaka, koje imate u svom domu mogu poslužiti kao odlični šamponi. Fenomenalno njeguju kosu, a uz to ne sadrže nikakve toksične supstance.

Za beživotnu i masnu kosu

Ovo je najstariji recept za šampon poznat širom svijeta, od njega je kosa zdravija i sjajnija. Naravno, osnova su jaja. Izmutite dva žumanca i pomješajte sa 30 ml vode. Dodajte smjesi 3 kašike mljevene kafe, koja će ublažiti izražen miris jaja. Umasirajte smjesu na kosu i ostavite da djeluje 30 minuta. Operite mlakom vodom.

Suva kosa bez volumena

Ne biste vjerovali, ali rum je u ovom slučaju odličan izbor. Redovno korištenje ruma kao šampona čisti kosu, čini je zdravom i sjajnom. Izmutite jedno jaje i pomješajte ga sa 100 ml ruma. Sameljite 3 kašike lanenog sjemena i dodajte ga smjesi sa rumom (a možete upotrijebiti i laneno ulje umjesto sjemena). Dobro utrljajte smjesu na tjeme i u kosu i ostavite da djeluje sat vremena. Operite mlakom vodom.

Za brži rast kose

Sakupite 8 do 10 velikih cvjetova hibiskusa i skuvajte ih u 50 ml destilovane vode. Kada se mješavina ohladi, procjedite je i dodajte 2 kašike kane da bi ste napravili pastu. Nanesite je na tjeme i kosu, ostavite da se osuši i onda operite. Hibiskus ima svojstva koja stimulišu rast, a kana je dobra za čišćenje i oživljavanje kose.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: