Objavljeno: 04.07.2013 u 19:48 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Zaboravljeni napitak: Boza – zdravo i uksuno osvježenje za vrele ljetne dane

boza-napitakBoza je vrlo zanimljiv, osvežavajući, no pomalo zaboravljen napitak. Korijene vuče još iz Otomanskog carstva, a osim u nekim dijelovima bivše Jugoslavije, boza je (bila) popularna i u Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj…

Ako želite u organizam unijeti veliku količinu B vitamina, boza je pravi napitak za vas. Bogata je i vitaminima A i E te željezom, a cijenjena je kao napitak koji organizam puni snagom.

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svome domu.

Sastav:
• 5 l vode
• 1 kg šećera
• 600 g neprosijanog kukuruznog brašna
• 30 g kvasca

Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutiteu malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sljedeći dan procijedite i dodajte šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi.

Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus.

Zato je obavezno treba držati u frižideru. ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.

Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!

Izvor: Doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: