Objavljeno: 17.06.2016 u 8:40 | Lifestyle | Komentara:

ZA CVIJEĆE I BAŠTU: Korist od praška za pecivo

Mnoge probleme u bašti možete da riješite na jednostavan način – upotrebom praška za pecivo! U nastavku pročitajte koji su to problemi, vjerujemo da će vam biti od koristi.

basta-korist

GLJIVICE
Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.

KUPUSNI CRVI
Izmiješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.

ZA CVIJEĆE
Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.

PUŽEVI
Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.

KOMPOST
Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i posle kraćeg vremena smrad će polako da nestane.

ZA SAKSIJE
Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.

MRAVI
Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.

Izvor: novosti.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: