Objavljeno: 31.12.2017 u 9:08 | Lifestyle | Komentara:

Veoma je važno u koje vrijeme imate veliku nuždu! Zdravi ste ako idete u ovo vrijeme..

Gotovo svi mi obavljamo veliku nuždu kada osjetimo potrebu za tim, ali se rijetko ko od nas zapita da li je to najidealno vrijeme ili da li postoji najbolje vrijeme kada trebamo da obavljamo ovu aktibnost. Svoje zdravlje možemo da provjerimo upravo na ovaj način, odnosno na osnovu vremena kada imamo veliku nuždu.

nuzda

Prema riječima svih ljekara, najidealnije vrijeme da se obavlja velika nužda jeste u jutarnjim satima, odnosno 30 minuta nakon što se dignemo iz kreveta.

Sigurno se sada pitate zašto baš tada!

Oni su otkrili da je to period kada naša crijeva najbolje rade probavu hrane koju smo dan prije unijeli u svoj organizam. Nakon što ustanete i malo se razdrmate od spavanje, tijelo počinje mnogo bolje da radi, ali je ujedno to i period kada iz njega treba izbacite sav nakupljen otpad.

Svi bi trebali da uredove vrijeme obavljanja velike nužde.

Da biste to uradili najbolji bi bilo da uvedete sebi neke mjere, među kojima su:

  • Napravite sebi tačno vrijeme kada trebate da ideete na spavanje, a kada je vrijeme za obroke.
  • Počnite uzimati što veće količine povrća i voća, jer ćete tako da unesete u tijelo hranljive materije , ali i da poboljšate proces probave.
  • Najmanje 60 minuta prije spavanja nemojte ništa da jedete, a ujutru kada ustanete tek poslije 30 minuta unesite neku hranu u svoj organizam.
  • Konzumirajte dovoljne količine vode.
  • Napravite barem jednu do dvije vježbe dnevno kako biste poboljšali fizičku aktivnost.
  • Kada imate potrebu da idete u WC to i uradite, ali nemojte se suzdržavati.

Izvor: 5do12.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: