Objavljeno: 23.07.2013 u 14:29 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Veliko otkriće na pomolu? Mogli bi vratiti vid milijunima slijepih!

oko-vid

U laboratoriju je uzgojen dio oka koji su kasnije povezali s fotoosjetljivim stanicama, ključnima za vid, a ubačene su u stražnji dio oka laboratorijskih miševa koji su uspjeli isplivati prema svjetlu u malom bazenu, što je značilo uspješno uspostavljenu vezu između oka i mozga putem očnog živca.

Britanski su znanstvenici na korak do omogućavanja vraćanja vida slijepim osobama. Naime, u laboratoriju je uzgojen dio oka kojega su kasnije povezali s fotoosjetljivim stanicama, ključnima za vid, prenosi Večernji.

Takve stanice uštrcane su u stražnji dio oka laboratorijiskih miševa gdje su normalno sazrijele te je uspješno uspostavljena veza između oka i mozga putem očnog živca. Miševi s novougrađenim stanicama uspješno su izašli iz malog bazena, plivajući prema dnevnom svjetlo, dok su se oni drugi, bez ugrađenih stanica samo vrtjeli u krug.

Znanstvenici koji rade na ovim ispitivanjima predviđaju da će ove stanice na prvim ljudskim pacijentima moći biti primjenjene u vremenu od idućih pet godina.

Robin Ali, profesor, kaže kako bi implementacija i jako malog broja stanica mogla pomoći onima koji slabije ili uopće ne vide.

Izvor: Dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: