Objavljeno: 30.10.2016 u 14:51 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Uzročnik raka ostaje u dječjoj hrani, žitaricama, fast foodu… Jeste li svjesni što dajete jesti svojoj djeci?

Akrilamid u hrani je veliki zdravstveni problem koji se odnosi na potrošače svih dobnih skupina, no djeca su, zbog tjelesne težine, najizloženija.

majka-hrani-dijete

Europska komisija je u lipnju ove godine napravila prijedlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, no The Independent piše kako je od toga odustala nakon što je prehrambena industrija aktivirala lobiste i pritisnula Komisiju.

Što je akrilamid?

Akrilamid je prvotno bio poznat po svojoj ulozi u industriji u proizvodnji plastike, papira i ljepila, a nakon što je počeo trovati radnike, shvatilo se da ima štetan utjecaj na živčani sustav. Godine 2002. otkriveno je kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama.

Akrilamid nastaje Maillardovim reakcijama, kemijskim reakcijama između aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze koje se odvijaju na visokim temperaturama. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje osim što hrani daju smeđu boju, zaslužne su i za stvaranje karakterističnog okusa pržene hrane.

Može izazvati oštećenje DNK i uzrokovati rak. Ima štetan utjecaj na mozak, reproduktivni sustav i normalan rast i razvoj ploda u trudnoći.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: