Objavljeno: 05.08.2013 u 8:51 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Upoznajte biljku koja ubija prehladu i gripu

Bazga spada među najstarije ljekovito bilje koje čovjek koristi

biljka-ubija-prehladu

Autor: Ivan Lesinger

Bazga spada u najstarije i najpoznatije ljekovito bilje, što potvrđuju nalazi iskopavanja naseobina iz kamenog i brončanog doba u sjevernoj Italiji i Švicarskoj, u kojima su pronađeni plodovi i grančice bazge. Ono što se prema narodnim predajama i danas njeguje u nekih naroda jest skidanje šešira uz naklon kad se prolazi kraj grma bazge, a kod nekih naroda postoji vjerovanje da u grmu bazge obitavaju kućna božanstva koja štite kuću i obitelj. Izvorno latinsko ime potječe od riječi sambuco, što je naziv glazbala koje se izrađivalo od bazgovine. Antivirusno i antibakterijsko djelovanje bazge koristi se u liječenju respiratornih organa i dišnih putova, bubrega i mokraćnih organa, limfnog sustava te bolesti kože.

Antivirusno djelovanje bazge otkriće je izraelske virologinje dr. ph. Madeleine Mumcuouglu koja je 1995. otkrila da ekstrakt bazge (sambungrin – hemagglutinin) djeluje na virus uzročnika prehlade (Myxoviruses influenzae). Povijesno bazga je stoljećima u pučkoj medicini služila kao čistač probavnog trakta. Antioksidacijsko djelovanje cvijeta i korijena bazge štiti od slobodnih radikala koji nanose golemu štetu stanicama ljudskog organizma. Kao biljni tonik bazga okrepljuje i pomlađuje organizam, jača otpornost organizma te podiže i jača imunitet respiratornih organa. Glavni je biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što najbrže liječi nego i sprečava širenje bolesti te je uvijek uzimamo u vrijeme epidemija gripe, raznih viroza u samom početku razvoja bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, kao i za vrijeme bolesti.

Englezi za bazgu kažu da je to hrana za sustav cirkulacije. List bazge dobar je i jak purgativ, ali izaziva povraćanje i gađenje, diuretik, diaforetik, ekspektorant, insekticid i hemostatik. List rabimo u liječenju: katara dišnih puta, bolesti bubrega i mjehura, slabog mokrenja, raznih krvarenja, bolesti crijeva, šećerne bolesti. Sok iz lišća bazge liječi upaljene oči, a pomiješan s malo lanolina ili svinjskom masti djelotvoran je u liječenju modrica, hematoma, edema, rana, nagnječenja itd. Sok svježih listova koristi se i za bojenje (zelena boja) raznih ulja i masti. Suhe listove možemo usitniti u prašak i rabiti za posipanje, pogotovo protiv raznih kožnih nametnika (uši, buhe) kao i kod gljivičnih oboljenja kože.

Kneipp preporučuje proljetnu kuru za čišćenje organizma uz pomoć pripravka načinjenog 6-8 mladih listova bazge, sitno izrezanih kao duhan. Cvijet bazge je diaforetik, diuretik, ekspektorant, galaktogen, pektoral, antiseptik i antivirusnog je djelovanja, a koristi se u liječenju: komplikacija respiratornih organa i putova, za pročišćavanje krvi i za izradu poznatog sirupa od bazge.

Cvjetovi bazge mogu se sačuvati svježima tako da ih držimo u soli. Vodeni cvjetni ekstrakt bazge blagi je adstrigent i nježan stimulans i rabi se za liječenje očiju i kožnih nečistoća. Ekstrakt se koristi i za vanjsku uporabu, za smanjivanje raznih bolova (naročito mišićnih i bolova uha) i za smirivanje upalnih procesa na koži (oblozi, ispiranje, itd.). Od cvjetova možemo napraviti i mast kojom liječimo opekotine, ozljede, kraste i rane.

Cvjetovi potiču obrambene snage organizma, što je od golema značenja kod osoba slabih i boležljivih, sklonih prehladama i gripi. Ispiranjem i čajem od bazge liječimo sinusitis, katar nosa, hunjavicu i curenje iz nosa. Plod bazge je depurativ, blagi diaforetik i nježan laksativ te ga u obliku čaja od suhih plodova koristimo za smirivanje grčeva crijeva i liječenje proljeva.

SIRUP OD CVJETOVA
(za osvježenje cijelog organizma, te za jačanje imuniteta)
30 cvjetova bazge, 3 litre vode, 3 kg šećera, sok 2 limuna
Priprema: Ubrane cvjetove bazge staviti u vodu do sljedećeg dana, dobro procijediti i u tekućinu umiješati šećer. Staviti kuhati dok ne zakipi, skinuti s vatre i, kada se malo ohladi, umiješati limunov sok te vruće uliti u prokuhane boce
Uporaba: Bazgin sirup razrijeđen s vodom izvrstan je i ljekovit ljetni napitak.

NAPOMENA
(UPORABA U VETERINI)
Cvijet i list bazge koriste se za pripremu protuupalnog čaja kod bubrežnih bolesti, upala crijevnog trakta, bolesti gušterače i žuči, bolesti dišnih putova. Kao sredstvo za znojenje ovcama, svinjama i psima daje se čaj od jedne male žlice cvijeta na pola litre zakuhale vode; konjima 1-3 žlice ljekovitog bilja na pola litre zakuhale vode. Čaj se daje 20 minuta prije obroka. Dobro je kombinirati ga s kamilicom.

ČAJ OD CVJETOVA
(za navedene bolesti)
2 jušne žlice cvjetova bazge, 2 dl vode
Priprema: Usitnjene cvjetove bazge preliti vrućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti
Uporaba: Piti dnevno 2-4 šalice čaja za navedena oboljenja. Čaj se može zasladiti medom ili dodati limunov sok

ČAJ OD LISTOVA
(za proljetnu detoksikaciju tijela)
Priprema: Svježe usitnjene listove bazge kuhati 10 minuta u vodi, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: Piti natašte po jednu šalicu čaja dnevno tijekom jednoga tjedna; doručkovati nakon sat vremena

Izvor: Vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: