Objavljeno: 17.04.2014 u 15:34 | Lifestyle | Komentara:

Umjesto kuhana u vodi, jaja pečena u rerni

Naučili smo, a i navikli da jaja kuhamo u ključaloj vodi. Međutim, novi hit fazon kojeg je progurao jedan od kuhara saradnika na Food.com, je da se jaja peku u rerni! Da, da. Poredate jaja ovako kako je prikazano na slici i pečete ih na oko 160-170 stepeni 30-ak minuta. Na ovaj način možete pripremiti mnogo više njih, ne morate čekati da voda proključa, a izgleda da su ovako pripremana i ukusnija.

pecena-jaja-u-rerni-1

Ima još jedna fora, ali kod skidanja ljuske – Prerežete nožem pečeno (ili kuhano) jaje po sredini, sa ljuskom dakle, i viljuškom ili sličnom alatkom odvojite ljusku. Ostaci, mali komadići ljuske lako se skidaju. Ušteda na vremenu zagarantovana!

pecena-jaja-u-rerni-2

Napomena:
Kada pečete jaja postoji mogućnost da se na ljuskama pojave male braon tačkice. Ništa ne brinite. Kada ih potopite u vodu, tačkice će nestati. Nakon pečenja jaja odmah (uz pomoć termo rukavica) ubacite u činiju punu hladne vode. Ovako se jaja neće prepeći, a žumance neće dobiti zelenu boju.

Još jedan savjet: jaja posložite u kalup za mafine. Tako ćete ih mnogo lakše izvaditi iz rerne.

Izvor: namirnice.ba / zenasamja.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: