Umjesto kuhana u vodi, jaja pečena u rerni
Naučili smo, a i navikli da jaja kuhamo u ključaloj vodi. Međutim, novi hit fazon kojeg je progurao jedan od kuhara saradnika na Food.com, je da se jaja peku u rerni! Da, da. Poredate jaja ovako kako je prikazano na slici i pečete ih na oko 160-170 stepeni 30-ak minuta. Na ovaj način možete pripremiti mnogo više njih, ne morate čekati da voda proključa, a izgleda da su ovako pripremana i ukusnija.
Ima još jedna fora, ali kod skidanja ljuske – Prerežete nožem pečeno (ili kuhano) jaje po sredini, sa ljuskom dakle, i viljuškom ili sličnom alatkom odvojite ljusku. Ostaci, mali komadići ljuske lako se skidaju. Ušteda na vremenu zagarantovana!
Napomena:
Kada pečete jaja postoji mogućnost da se na ljuskama pojave male braon tačkice. Ništa ne brinite. Kada ih potopite u vodu, tačkice će nestati. Nakon pečenja jaja odmah (uz pomoć termo rukavica) ubacite u činiju punu hladne vode. Ovako se jaja neće prepeći, a žumance neće dobiti zelenu boju.
Još jedan savjet: jaja posložite u kalup za mafine. Tako ćete ih mnogo lakše izvaditi iz rerne.
Izvor: namirnice.ba / zenasamja.me