Objavljeno: 12.10.2013 u 17:58 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Ulje koje liječi sve bolesti osim smrti!

ulje-curekota

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae .

Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini). Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti”.
Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najučinkovitijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Provedeno je više od 200 studija na različitim sveučilištima i u njima je dokazano da kim povoljno utječe na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje kolesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni tlak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, kronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod kemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi dišne ​​puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reagira na alergene i postupno povećava toleranciju organizma na njih.

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog tlaka. Studije su pokazale da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog kolesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg ( LDL ) kolesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimulira gušteraču da luči inzulin i povećava osjetljivost stanica na njega. Poseban učinak pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje izravno na maligne stanice i jača obrambenu moć organizma.

Izvor: Dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: