Objavljeno: 02.10.2014 u 14:06 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Tri znaka zbog kojih hitno treba da pijete vodu

Prepoznajte tri glavna znaka dehidratacije i odmah počnite sa unošenjem tečnosti u organizam.

voda

Mnogi često ne umiju da prepoznaju kada tijelo počinje da se muči zbog nedostatka tečnosti. Pratite signale koje šalje tijelo i uvijek sa sobom nosite flašicu vode i pijuckajte po gutljaj svakih 10 minuta,kako biste se bolje osjećali. Važno je da umijete da prepoznate znakove dehidratacije, a u nastavku pročitajte tri glavna:

GLAVOBOLJA

Ako ne pijete dovoljno vode, a cijeli dan ste aktivni, vaše tijelo neprestano gubi tečnost, a zajedno sa njom i soli natrijuma koje u stvari mijenjaju hemijski sastav krvi. Mozak postaje osjetljiv na promjene, pa se javlja glavobolja. Što više tečnosti gubite, opada zapremina krvi, a do mozga dopire manje kiseonika. Zbog toga glavobolje mogu da budu veoma jake.

MOKRAĆA IZRAZITO ŽUTE BOJE

Kada pijete dovoljno tečnosti, tijelo brže i lakše izbacuje otrove. U suprotnom, štetni sastojci ostaju u organizmu, pa urin može da bude izrazito žut.

ZATVOR

U nedostatku tečnosti, organizam ne može efikasno da se oslobodi štetnih materija, što često dovodi do zatvora. Voda ubrzava i olakšava izbacivanje toksina preko debelog crijeva.

Izvor: novosti.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: