Objavljeno: 08.07.2016 u 13:02 | Lifestyle, Moj Dom | Komentara:

ŠOKANTNO: Sin joj se otrovao OVOM biljkom! Izuzetno važno za vas da znate!

Svi volimo biljke u našim domovima, zar ne? One čiste zrak, donose pozitivnu energiju u naš dom, lijepo izgledaju, itd. Ali, trebali bi biti vrlo oprezni, jer postoje mnoge različite opasne biljke, koje se učitavaju s otrovnim hemikalijama.

djecak-hitna

Ovo je vrlo česta biljka koju mnogi ljudi širom svijeta imaju u svojim domovima. Radi se o Dieffenbachia ili Difenbahija. Ona ima lošu reputaciju.

Esteban, 5-godišnji dječak se igrao po kući i odjednom, počeo je osjetiti jake bolove u trbuhu.Njegovi roditelji mislili su da je to samo redoviti bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša. No, nakon nekog vremena, on je doživio još jaču bol, pa su ga roditelji odveli u bolnicu. Liječnici su otkrili da je njihov sin pretrpio teško trovanje.

Petogodišnje dijete liječeno odmah, više od 3 sata. No, na žalost, liječnik je rekao roditeljima da je njihov sin je patio i od napada anafilaktičkog šoka. Anafilaksija je žestoko, po život opasna alergijska reakcija i zahtijeva hitno putovanje u hitnu službu. Ako anafilaksija se ne liječi odmah, to može dovesti do gubitka svijesti, pa čak i smrti.

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog sadržaja u proteolitičkih enzima koji umilostiviti proizvodnju histamina. Ako list žvačete, ti kristali mogu uzrokovati privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje u pravilu rezultiraj samo blagim simptomima.

Uz djecu i kućne ljubimce, kontakt sa ovom biljkom (obično žvakanje) može izazvati niz neugodnih simptoma, uključujući oralnu iritaciju, prekomjerno slinjenje… U većini slučajeva, simptomi su blagi, a može se uspješno tretirati s analgeticima, medicinskim ugljenom.

Izvor: narodnamedicina.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: