Recept za najzdraviju “brzu hranu” koju ćete voljeti više od hamburgera
Falafel je najpopularnije izraelsko jelo koje sadrži svježe povrće i ubraja se u grupu brze hrane. Bezmesne okruglice falafel kuglice čiji je glavni sastojak leblebija izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene širom svijeta.
Lako se priprema i lagodno može da zamjeni glavni obrok, jer obiluje povrćem i služi se u lepinju ili tortilju i salatu po želji.
Sastojci:
- 350 grama skuvane leblebije
- 5 češnjeva bijelog luka
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike brašna
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kašika proprženih sjemenki susama
- nasjeckani listovi svježeg peršuna i korijandera
- 250 ml sojine pavlake
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- ulje, so i biber
Priprema:
1. Leblebije ocjedite i stavite u činiju zajedno s bijelim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo, pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.
2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smjesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.
3. U glatku smjesu dodajte ostatak sastojaka, pa sve dobro izmješajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smjese oblikujte male kuglice. Dobro zagrijte ulje u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.
4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnoće i poslužite uz lepinju ili tortilju i salatu.
Izvor: pressonline.rs