Objavljeno: 28.08.2014 u 20:22 | Hrana i piće, Lifestyle, Recepti | Komentara:

Recept za najzdraviju “brzu hranu” koju ćete voljeti više od hamburgera

Falafel je najpopularnije izraelsko jelo koje sadrži svježe povrće i ubraja se u grupu brze hrane. Bezmesne okruglice falafel kuglice čiji je glavni sastojak leblebija izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene širom svijeta.

falafel-recept

Lako se priprema i lagodno može da zamjeni glavni obrok, jer obiluje povrćem i služi se u lepinju ili tortilju i salatu po želji.

Sastojci: 

  • 350 grama skuvane leblebije
  • 5 češnjeva bijelog luka
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 kašika proprženih sjemenki susama
  • nasjeckani listovi svježeg peršuna i korijandera
  • 250 ml sojine pavlake
  • 1 kašičica slatke mljevene paprike
  •  ulje, so i biber

Priprema: 

1. Leblebije ocjedite i stavite u činiju zajedno s bijelim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo, pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.

2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smjesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.

3. U glatku smjesu dodajte ostatak sastojaka, pa sve dobro izmješajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smjese oblikujte male kuglice. Dobro zagrijte ulje u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.

4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnoće i poslužite uz lepinju ili tortilju i salatu.

Izvor: pressonline.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: