Objavljeno: 22.02.2015 u 11:28 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Recept: Napravite sami mocarela sir za samo pola sata!

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbjegavate, na Simplebites blogu pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.

mocarela-sir

Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo verovali, a vi? Stiže i recept.

Potrebni sastojci:

3, 8 l mleka
1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu
¼ kašičice tečnog sirišta
1 kašičica soli

Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko.

Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte sirište i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice

Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće.

Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.

Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalasnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grejanje u mikrostalasnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu.

Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: