Objavljeno: 19.03.2016 u 11:19 | Lifestyle, Recepti, Zdravlje | Komentara:

PUŠAČI, OBAVEZNO KORISTITE OVU BILJKU: Čisti pluća i krv! (RECEPT)

Maslačak je biljka koja je vrlo rasprostranjena na našim prostorima. Predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala. Cvjeta u proljeće, kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba. Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za funkcionisanje.

maslacak (1)

Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvijetovi i listovi i korijen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.

ZA ŠTA SE KORISTI

Redovno konzumiranje maslačka, osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Pospješuje znojenje i mokrenje, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma.

Pored toga, konumiranje maslačka obavezno, u svim oblicima, preporučuje se pušačima ili bivšim pušačima, jer nijedna biljka ne čisti tako dobro krv, krvne sudove, sluzokožu disajnih organa i pluća.

Maslačak se koristi i za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.Od cvjetova maslačka pravi se sok, sirup, čaj i salata.

maslacak (2)

SOK

Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscjedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

SIRUP

Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuvajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procjedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuvajte na tihoj vatri, neprestano mješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.

ČAJ

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslije 20 minuta procjedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.

SALATA

Listove maslačka dobro operite i ocjedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i bijelim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmješajte i neka odstoji pola sata.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: