PUŠAČI, OBAVEZNO KORISTITE OVU BILJKU: Čisti pluća i krv! (RECEPT)
Maslačak je biljka koja je vrlo rasprostranjena na našim prostorima. Predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala. Cvjeta u proljeće, kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba. Maslačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za funkcionisanje.
Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.
Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvijetovi i listovi i korijen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
ZA ŠTA SE KORISTI
Redovno konzumiranje maslačka, osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Pospješuje znojenje i mokrenje, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma.
Pored toga, konumiranje maslačka obavezno, u svim oblicima, preporučuje se pušačima ili bivšim pušačima, jer nijedna biljka ne čisti tako dobro krv, krvne sudove, sluzokožu disajnih organa i pluća.
Maslačak se koristi i za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.Od cvjetova maslačka pravi se sok, sirup, čaj i salata.
SOK
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscjedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
SIRUP
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuvajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procjedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuvajte na tihoj vatri, neprestano mješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.
ČAJ
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslije 20 minuta procjedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.
SALATA
Listove maslačka dobro operite i ocjedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i bijelim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmješajte i neka odstoji pola sata.
Izvor: kurir.rs