Objavljeno: 18.10.2013 u 16:14 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Pravo rješenje za sezonu prehlada: limunada obogaćena probioticima

Rijetko šta se može mjeriti sa osvježavajućim ukusom svježe napravljene limunade. U vrijeme kad gotovo nikad ne možemo znati šta sadrže kupovni sokovi i namirnice, domaće je uvijek bolje.

limunada-probitici

Sad se vi sigurno pitate zašto bismo vas mi učili kako se pravi limunada. Ali, ovdje nije riječ o običnoj limunadi. Ovdje se radi o limunadi obogaćenoj zdravim probioticima koja će biti odlična za vaše mališane pred zimski period.

Potrebni sastojci:

12 organski uzgojenih limuna
½ šolje organskog smeđeg šećera
Šolja svježe surutke
Voda

Iscijedite sok od limuna, uspite ga u veću staklenu teglu, dodajte surutku i brzo promiješajte.

Sad je vrijeme da dodate šećer. Količinu odredite sami, ali će vam biti potrebno najmanje pola šolje jer se probiotici hrane šećerom, pa u ovom slučaju ne može da šteti.

Nakon što ste dodali šećer i sve promiješali, teglu do vrha napunite, po mogućnosti, filtriranom vodom.

limunada_boca

Ostavite napitak da stoji najmanje dva dana na sobnoj temperaturi da fermentira i užvajte u ovom piću punom probiotika i vitamina. Nakon fermentacije postoji velika vjerovatnoća da će napitak biti dosta kiseliji pa po potrebi dodajte još šećera.

Napomena: Danas se u supermarketima može naći flaširana surutka, ali vi takvu u ovom slučaju izbjegavajte. Na svu sreću kod nas se još uvijek može naći domaća surutka u malim seoskim domaćinstvima.

Izvor: zenasamja.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: