Objavljeno: 02.07.2017 u 10:11 | Lifestyle | Komentara:

POPULARNA ŽENSKA IMENA koja roditelji daju djeci jer misle da su stara narodna, a koja UOPŠTE NISU NAŠA

U potrazi za što ljepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za biblijskim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Zato ne čudi što neka stara imena s vremena na vrijeme ponovo postanu popularna.

beba

Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo porijeklo narodno i sa ovih prostora!

Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se mijenja. Neke riječi ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje poslije nekog vremena postanu potpuno zaboravljene. Slično je i sa imenima.

U potrazi za što ljepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za starim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Statistika govori da u Srbiji 2017. godine novopečeni roditelji svojim nasljednicima sve češće daju kratka, troslovna imena i da su pravi “hit” biblijska imena.

Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo porijeklo narodno i sa ovih prostora! Ako spadate u one kojima je bitna tradicija, ovo bi trebalo da znate!

Predstavljamo vam popularna stara imena koja roditelji sve češće daju djevojčicama, a koja uopšte nisu s ovih prostora!

SARA – ime hebrejskog porekla

Sara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porijekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Riječ “sara” na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA – ime grčkog porijekla

Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj… Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovjekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina (“Prokleta” Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

NIKA – ime grčkog porijekla

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobjede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA – ime arapskog porijekla

Ime Amina je arapskog porijekla i znači vijerna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

ZOJA – ime grčkog porijekla

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA – ime arapskog porijekla

Zara je ime arapskog porijekla i znači sjaj/blještavilo. Na kurdskom “zara” znači “zlato”. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA – ime italijanskog porijekla

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U romanskim jezicima “mia” znači “moja”. Može biti i sa “j” i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić)

DANIJELA – ime hebrejskog porijekla

Ovo ime potiče iz starohebrejskog i znači “Bog je moj sudijа” . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za riječ “dan”, pa se prema narodnim običajima davalo djeci koja su rođena danju.

ANASTASIJA – ime grčkog porijekla

Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi porijeklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prijevodu znači “Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA – ime arapskog porijekla

Ime je arapskog porijekla i znači gost, posjetilac

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: