Objavljeno: 01.11.2013 u 8:24 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Ovo su, kažu eksperti, top 6 namirnica za zdravu kožu, kosti, zube, oči i kosu

Tajna blistave kože i zdrave kose? Nije u preparatima. Tajna je u načinu ishrane. Stručnjaci tvrde da ako želite zdravije kosti, zube, kožu i kosu – ovo su namirnice koje morate konzumirati.

orasi-top-6-namirnica

Špinat

Ovo zeleno povrće puno je nutrijenata i antioksidanata. Špinat sadrži lutein, antioksidant zbog kojeg ćete imati zdravije oči. Dobar je izvor vitamina B, C i E, kao i kalijuma, kalcijuma, željeza, magnezija i omega-3 masnih kiselina.

Orasi

Ako želite nježniju kožu, zdraviju kosu, oči i snažnije kosti – jedite orahe. Ubacite šaku oraha u salatu ili desert i osigurajte tijelu zdrave omega-3 masne kiseline i vitamin E.

Kivi

Malo, smeđe i čupavo voće puno je vitamina C i antioksidanata zbog kojih će vaša koža biti čvršća, a zubi i kosti zdravi. Kivi je odličan borac protiv bora!

kiwi-top-6-namirnica

Tamna čokolada

Volimo što je često na listi namirnica koje su dobre za nas. Tamna čokolada štiti kožu od sunca i pomaže da ostane hidratizirana i, suprotno standarnom mišljenju, čokolada ne uzrokuje akne! Naravno, uvijek imajte na umu da ovdje govorimo o čokoladama koje sadrže barem 60% kakaa.

Jogurt

Jedna šolja nemasnog jogurta sadrži više kalcijuma nego šolja nemasnog mlijeka, a kalcijum je bitan za zdrave kosti, nokte i zube. Udružite ga sa medom, jabukama i cimetom i dobićete fantastičan desert.

Krompir

Ova superhrana puna je zdravlja, a posebno je u posljednje vrijeme postala favorit među povrćem za mnoge stručnjake. Krompir je bogat beta-karotenom, pigmentom koji stvara vitamin A koji je dobar za vid i zdravlje očiju uopšte, a još jedan razlog zašto je na ovoj listi je taj što je odličan borac protiv starenja. Naravno, morate paziti kako ga i s čime pripremate. Pečeni krompir sa maslinovim uljem odličan je izbor.

Izvor: Namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: