Objavljeno: 24.03.2016 u 12:24 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

OVA NAMIRNICA HRANI RAK: Izbacite je iz ishrane i izbjegnite PRERANU SMRT

Šećer ima značajan uticaj na razvoj kancerogenih ćelija u organizmu, a mnogi ga ipak neprestano konzumiraju.

rak-celije-urok

Nedavno istraživanje sprovela je grupa naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku. Otkriveno je da postoji jedan sastojak koji se nalazi u različitim vrstama hrane, a koji doprinosi više od 35 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine. Kako su zaključili, šećer je uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, metaboličkih sindroma, hipoglikemije, hiperglikemije, srčanih bolesti, raka itd.

Studija sprovedena na Institutu za rak u državi Juta u SAD otkrila je da je šećer jedan od glavnih uzroka za razvoj tumora. Ćelije tumora koriste mnogo više glukoze nego normalne ćelije. Različite studije pokazale su da ljudi koji imaju viši nivo glukoze mogu razviti više raka, stoji u njihovoj studiji.

Činjenica je da je našim ćelijama potrebna glukoza – oblik šećera koji se transformiše u energiju. Ćelije raka mogu opstati na jednostavnim ugljenim hidratima, uključujući i one rafinisane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Proces tokom kog se glukoza pretvara u pirogrožđanu kiselinu i ne može više osiguravati energiju zdravim ćelijama jest glikoliza.

Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu pretvarati svoju energiju iz glikolize bez kiseonika. Taj proces se naziva anaerobna glikoza, a stvara otpadne materije, slično mlečnoj kiselini. Ta vrsta mlečne kiseline može se razložiti u jetri, a otpadni proizvod tog procesa je glukoza koja se vraća da hraniti ćelije raka i oblikuje okrugli ciklus u kojem se dešava neprestano napajanje glukozom kroz krvotok, što podstiče rast i razvoj tumora.

Stručnjaci ističu da su obrađeni šećeri povezani s rakom iz dva razloga:

1) Potencijalni su uzrok raka

2) Najbolja su “hrana” za ćelije raka kada se jednom pojave u telu

U cilju zaštite zdravlja, razmislite o količinama šećera koje konzumirate i pokušajte da smanjite unos prerađenih šećera. Jedno je sigurno – nemaju povoljan uticaj na zdravlje!

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: