Objavljeno: 26.05.2016 u 10:09 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ova biljka IZBACUJE OTROVE iz organizma, a raste SVUDA oko nas (RECEPT)

Ova biljka je jedinstvena kad je čišćenje organizma u pitanju, jer istovremeno čisti krv i podstiče rad crijeva, a to je dobitna kombinacija.

crijeva

Kopriva je biljka koju cijelog života izbjegavamo, što nije čudno jer nimalo nije prijatno kad nas ožari. Ali, s druge strane, ona nikako nije za izbjegavanje, jer posjeduje ljekovita svojstva koja su nam veoma potrebna.

Svi dijelovi koprive – korijen, stabljika i list imaju ljekovita svojstva i naši preci su toga bili i te kako bili svjesni. Čak je i čuveni slikar Albreht Direr na jednoj od svojih slika naslikao anđela s koprivom u ruci.

Mladi listovi koprive po ukusu liče na spanać. Ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od spanaća. Sjeme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se sjemenke isprže. Cvjetovi su takođe jestivi i veoma su aromatični.

Kopriva mnogo jače od drugih biljaka, čisti krv i poboljšava njen kvalitet zbog visoke koncentracije gvožđa koju sadrži. Pored toga, kopriva pospješuje rad crijeva i time i oslobađanje od otrova, jer se organizam oslobađa otrova gotovo isključivo kroz debelo crijevo.

kopriva (2)

Budući da ima svojstva koja istovremeno čiste krv i podstiču rad crijeva, kopriva predstavlja jedinstvenu biljku za čišćenje organizma, da ne pominjemo druga ljekovita svojstva.

List koprive sadrži veliku količinu hlorofila koji ima veoma sličnu strukturu kao hemoglobin u našoj krvi, što znači da pored čišćenja krvi, ova biljka može i mnogo da je obogati. Pored hlorofila list koprive je bogat mineralima – gvožđem, fosforom, silicijumom, kalcijumom magnezijumom…

Recepti:

Kašičicu sušene koprive prelijte s 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procjedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj je odličan za detoksikaciju organizma, a pritom će rješiti sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

kopriva (1)

Dvije šake dobro opranih korenova, svježeg lišća i stabljika koprive prelijte s pet litara vode i ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg dana mješavinu zagrijte do vrenja, sipajte u lavor i potopite noge. Bilo bi dobro da stopala držite u što toplijoj kupki barem 20 minuta.

Dvije pune šake koprive prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji pet minuta, procjedite i dodajte šoljicu sirćeta. Umasirajte ovu tinkturu u kožu glave pola sata prije pranja kose.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: