Objavljeno: 28.04.2017 u 10:46 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

NAUČNO POTVRĐENO Zdravo je kopati nos i jesti sline!

Pokušajte da zadržite sadržaj utrobe na svome mjestu – kopanje nosa prstom i jedenje slina je zdravo!

kopanje-nosa (1)

Iako djeluje odvratno da odvratnije ne može da bude, naučnici su utvrdili da je čeprkanje nosa prstom i jedenje sadržaja koji u njemu pronađete – zdravo!

Vjerovali ili ne, sline su pune zdravih bakterija koje pomažu pri zaštiti zuba!

Naravno da postoje i rizici, među kojima su upala sinusa i krvarenje iz nosa, ali Katarina Ribek, asistent na katedri za biološki inženjering čuvenog MIT-a, smatra da se ovako mogu spriječiti i razne infekcije.

Štaviše, sve je više dokaza da sluz koja čini sline pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija i čira na želucu.

Australijski specijalista za respiratorne probleme profesor Fridrih Bišinger dodaje da su ljudi koji kopaju nos zdraviji, srećniji i da su vjerovatno u boljoj formi od drugih.

kopanje-nosa (2)

- Jedenje suvih ostataka koje izvučete iz nosa odličan je način za ojačate organizam i njegov imuni sistem – Medicinski to ima savršen smisao i sasvim je prirodno – kaže on.

- Što se imunog sistema tiče, nos je filter koji sakuplja veliki broj bakterija i kada taj miks dođe do probavnog sistema on djeluje kao lijek – dodao je Bišinger.

Izvor: alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: