Objavljeno: 15.05.2016 u 13:09 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Maslačak liječi rak, hepatitis, bolesti jetre, bubrega, želuca … Evo kako ga koristiti!

Maslačak se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali ondje mu je rozeta mnogo manja. Izgled biljke se uvelike mijenja ovisno o staništu.

maslacak

Najpoznatija i najčešća vrsta je zeljasta je trajnica s nazubljenim listovima u prizemnoj ružici iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvjetnom glavicom na vrhu. Korijen je vretenast i u gornjem dijelu razrastao. Cvate od travnja do listopada. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme, poredano kao zračna lopta, s mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

U pučkoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog, aperitiv te za smanjivanje masnoće u krvi. Maslačak je također jestiv, mladi listovi koriste se kao salata, cvjetovi za pripremu medu sličnog sirupa,te vina i pive. Od prženog korijena može se pripremiti nadomjestak za kavu. Pupoljci se mogu ukiseliti te služiti kao zamjena za kapare.Uzgaja se kao povrće u mnogim zemljama svijeta.

Listovi maslačka su bogati vitaminima i može se koristiti za salatu, zajedno s krumpirom i jajima. Stabljika ublažava probleme želuca, stimulira funkciju žučni mjehur, regulira metabolizam i čisti krv. Osim toga, cijev se može koristiti za liječenje dijabetesa, a mlijeko iz stabljike se može koristiti za uklanjanje bradavica. Na kraju, većina ljudi koristi cvijeće maslačka za pripremu domaćeg sirupa koji čisti krv, ublažava kašalj i poboljšava probavu.

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetre, bubrega, želuca … Evo kako ga koristiti!

Recept za sirup

Uzmite 400 žutih cvjetova maslačka i sipajte tri litre vode preko njih. Zatim izrežite četiri naranče i četiri limuna na kriške i dodajte ih u smjesu. Ostavite smjesu 24 sata. Nakon 24 sata, procijedite smjesu i sipajte tekućinu u lonac. Dodajte dvije šalice šećera u lonac i kuhajte oko pola sata.

Nakon što je smjesa uzavrela i dovoljno gusta, skinite s vatre i sirup premjestite u sterilizirane staklenke. Koristite sirup od maslačka za liječenje kašlja ili bronhitisa.

Zdravstvene prednosti korijena maslačka u borbi protiv raka

Morate oguliti i izrezati suhi korijen maslačka na svježem zraku. Neka se suši dva tjedna ili dok ne postanu krhki pod prstima. Nakon sušenja, stavite ih u staklenku i pohranite u tamnom i hladnom mjestu.

Korijen maslačka odličan je za čišćenje bubrega, jetre, limfe i žučnog mjehura, što ga čini učinkovitim u liječenju žučnih kamenaca, zatvora, hepatitisa, akni, edema i reume. Osim toga, koristan je za žene, posebice za prevenciju i liječenje problema vezanih uz dojenje, kao i protiv cisti, tumora i raka, piše besthealthyguide.com

Priprema čaja od maslačka

Uzmite suho lišće maslačka i nasjeckajte ga. Spremite smjesu u posudu i čuvajte za kasniju uporabu. Za pripremu čaja od maslačka dodajte pola žličice mješavine u čašu vode. Jednostavno!

Druga mogućnost je da se pomiješaju 60 grama svježe mješavine maslačka i 30 grama osušenog korijena maslačka. Stavite ovu smjesu u posudu zajedno s vodom i malo soli. Smjesu dok kuhate, imajte na umu kako morate pokriti posudu i kuhajte oko 20 minuta. Procijedite tekućinu poslije i pojedite tri šalice dnevno.

Izvor: dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: