Objavljeno: 01.11.2015 u 11:34 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Kako savršeno ispeći kesten u običnom loncu

Ljubitelj ste pečenog kestena? Donosimo vam recept prema kojem možete jesti savršeno ispečen kesten u svom domu.

kesten2-696x456

Od svih orašastih plodova kesten je jedinstven po nekoliko značajki – jedini ima dosta visok udio vitamina C, hranjiviji je od svih ostalih plodova jer je pun škroba te je baš zbog toga idealan za osobe kojima u datom trenutku padne nivo energije u organizmu. Možda zato nisu baš idealan odabir za kasne večernje sate, pogotovo ako ih tada namjeravate dati djeci pred spavanje, međutim zato umorno popodne slobodno podignite s jednom-dvije ture pečenog kestena.

kesten1

Sve što vam treba jest kestenje, veći lonac s poklopcem, nožić i malo, malo vode.

Svaki kesten zarežite vrhom nožića kako bi se lakše otvarali i čistili, ubacite ih u lonac (da dobro prekriju dno) i pecite na jakoj vatri oko 10 minuta.

Voda služi da barem dva-tri puta otkrijete kestenje i samo ih malo pošpricate s prstima umočenima u vodu – kako bi se oni lakše otvorili. Tada ih poklopite i nastavite peći te isti postupak ponovite sve dok kestenje djelomično ne pocrni barem s jedne strane. Svako malo ih i prodrmajte u loncu kako bi se ravnomjerno ispekli.

Nakon pečenja ih dobro zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi se korica još lakše odvajala od ploda te ih tako ostavite da se malo prohlade kako se ne bi spekli. Jer, kada je o pečenom kestenju riječ vjerujemo da im ne možete odoljeti čak i kada su još prevrući!

I ne brinite, jedna-dvije mjerice pečenog kestenja unatoč svom silnom škrobu, mastima i bjelančevinama kojeg kriju, neće vas udebljati, međutim ukoliko ipak brinete za svoju liniju, kestenje možete skuhati jer će tako izgubiti dio škroba te dati više minerala od pečenog kestena.

Podsjetimo i to da se kesten ne konzumira samo ovako obično – idealan je u težim jelima poput divljači, od njega se radi i energetski bogato brašno te je odličan za mnoge jesenske slastice spravljene od kesten pirea.

Izvor: fokus.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: