Objavljeno: 26.04.2016 u 12:04 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Kada je pritisla vrelu kašiku na ruku, nije nam bilo jasno šta se dešava. Kada ju je podigla, tek onda smo shvatili koliko je ovo GENIJALNA stvar!

Ima li ičeg iritantnijeg nego neprestani svrab nakon ujeda komarca? Ako volite prirodu, i želite da uživate u ljetnjim danima u prirodi, sigurno ćete dobiti par ujeda komarca. Ali uz pomoć ovih par trikova, neće biti više dosadnog svraba! Evo kako:

kasika-ubod-komarca

Stavite kašiku pod vruću vodu 15 sekundi. Čekajte da se dobro zagrije. Zatim pritisnite kašiku na ujed komarca. Držite tako otprilike minut ili dok se kašika ne ohladi. Svrab bi trebao da nestane čim sklonite kašiku!

Razlog zašto ovo radi je protein koji izaziva svrab, a koji se nalazi u pljuvačci komarca koji komarac koristi da bi spriječio zgušavanje krvi pod visokim temperaturama.

Led

Stavite kockicu leda na ujed. Držite na ujedu dok se kockica ne otopi. Najbolje bi bilo staviti par kockica leda u kesu i držati na ujedu dvadeset minuta. I otok i svrab bi trebali da nestanu.

Alkohol

Očistite mjesto alkoholom ili alkoholnim maramicama. Natopite komad vate alkoholom i nježno trljajte predeo ujeda. To bi trebalo da otkloni ili neutrališe ostatke pljuvačke komarca.

Voda i sapun

Nježno isperite vodom i blagim sapunom. Blago pritisnite ubrus na mjesto ujeda. Čak i nježno ispiranje vodom i sapunom odmah nakon ujeda bi trebalo da otkloni veliki dio pljuvačke komarca i pomogne sa svrabom.

Pasta za zube

Stavite malo paste za zube na mjesto ujeda. Obična pasta za zube je dobra za ovu svrhu, dok svi gel proizvodi za zube neće biti korisni u ovoj situaciji. Čekajte da se osuši. Najbolje bi bilo ostaviti pastu za zube preko noći na ujedu ako je to moguće. Isperite pastu toplom vodom i blagim sapunom. Pasta za zube će isušiti ujed, ukloniće iritaciju i otok.

Aspirin

Smrvite pola tablete aspirina, ili bilo kog drugog lijeka protiv bolova. Dodajte kap vode i umješajte u pastu. Nanesite na ujed. Otkloniće svaku iritaciju. Naravno, ovo ne treba koristiti sa osobama alergičnim na aspirin.

Limun ili limeta

Isjecite komad limuna ili limete i nežno trljajte preko ujeda. Takođe, možete iscjediti par kapi limuna ili limete na ujed, iako je prva opcija efikasnija. Citrusna kiselina ima određena svojstva koja pomažu sa svrabom.

Med

Nanesite malo meda na ujed. Med će umiriti područje i ublažiti iritaciju.

Sirće

Natopite komad vate sirćem. Stavite vatu na ujed komarca. Držite na ujedu par minuta, čak i ako krene peckanje.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je poznata po tome da pomaže sa svrabom. Malo ovsene kaše pomješajte sa malo vode. Pastu nanesite na ujed. Kada se osuši isperite mlakom vodom.

Prašak za pecivo

Pomješajte jednu supenu kašiku praška za pecivo sa malo tople vode. Stavite pastu na ujed. Ostavite par minuta, a zatim isperite toplom vodom. Aktivni sastojci u prašku za pecivo često pomažu sa iritacijom prilikom ujeda insekata.

Nokat

Noktom pritiskajte područje oko ujeda, a i sam ujed, ako je pukao. Takođe, možete urezati X u ujed, što širi protein i privremeno zaustavlja svrab. Pritisak će olakšati iritaciju, bez da zapravo češete ujed, što može dovesti do infekcije.

Sljedeći put kad vas ujede komarac, probajte neki od ovih trikova. U svakoj situaciji možete primeniti makar nešto od ovih trikova. Oni će zasigurno će učiniti ljetnje večeri ljepšim i prijatnijim.

Izvor: fokuzz.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: