Objavljeno: 08.07.2013 u 20:34 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Jeste li znali koliko su dinje ljekovite?

dinje-ljekovite

Za koju god sortu dinje da se opredijelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane.

Baš kao i lubenica, dinja svoje porijeklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svijetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.
Ipak, ma koliko ih svi voljeli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja djeluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvježava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom ljeta drži dijetu.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intezivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

Izvor: Telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: