Objavljeno: 28.04.2016 u 19:49 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Jedan, ali vrijedan: Vitamin koji ‘ravna’ trbuh i rješava nadutost

Nadutost, zbog koje nam trbuh izgleda veći nego što doista jest, četa je pojava. Najčešći uzroci su premalo kretanja i određene namirnice i začini koji zadržavaju vodu u tijelu i usporavaju probavu. No jeste li znali da postoji vitamin koji ovaj problem rješava u trenu?

vitamini-tablete

Nadutost, plinovi i poremećena probava glavni su uzročnici napuhanog trbuha zbog kojeg izgledamo deblji nego šo jesmo.

Kako bi izbjegli ovu nepoželjnu pojavu zbog koje gotovo preko noći više ne stanemo u omiljenu haljinu, osim što bi trebali promijeniti prehranu, u prirodi se skriva vitamin koji ovaj problem rješava gotovo preko noći.

Riječ je o vitaminu B, točnije vitaminima iz ove skupine (B kompleks) koje naše tijelo obožava, a skrivaju se svugdje oko nas i to u najprirodnijem obliku.

Vitamin B-6

Ako vam tijelo zadržava vodu te se navečer ili pak svako jutro budite otečeni, vitamin B-6 pomoći će vam da se riješite ovog problema jer ima ulogu razgradnje vode u organizmu.

Istraživanje je pokazalo kako gotovo 90 posto osoba starije životne dobi pati od pomanjkanja ovog vitamina, a sve radi modernog načina života i loše ishrane.

Osim što pomaže u izgradnji obrambenog mehanizma našeg tijela (imuniteta), ovaj vitamin prijeko potreban je trudnicama i srčanim bolesnicima.

Najbolji izvori vitamina B-6: Perad, riba i cjelovite žitarice, špinati i mahunarke.

Vitamin B-1

Ovaj vitamin poznatiji je pod imenom tiamin nužan je za razgradnju ugljikohidrata i hrane koju unosimo u tijelu, jer ih pretvara u gorivo.

Osim što može poboljšati rad srca te dobro djeluje na živce, tiamin će poboljšati i ubrzati vašu probavu te vam pomoći da se riješite plinova koji uzrokuju nadutost, ali i regulirate osjećaj gladi.

Najbolji izvori vitamina B-1: Cjelovite žitarice, molasa, zeleno povrće, pivski kvasac, mahunarke.

Vitamin B-12

Pomanjkanje ovog vitamina u tijelu povezana je s upalnim procesima u području trbuha. Upale mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u tankom crijevu, što može uzrokovati probavne smetnje, ali i stvaranje plinova te napuhan trbuh.

Najbolji izvori vitamina B-12: Morska hrana, mlijeko, sir, jaja, jetrica, perad, govedina, ukiseljeno povrće.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: