Objavljeno: 07.09.2013 u 23:28 | Lifestyle | Komentara:

Istine i zablude o zdravim zubima

bijelizubi

Uvriježeno je mišljenje da onaj ko želi imati očaravajuće blistav osmijeh mora obavezno prati zube nakon svakog obroka, i pri tome koristiti i zubni konac kao i vodicu za ispiranje usta.

Nedavna istraživanja su pokazala da prati zube više puta na dan može donijeti više štete nego koristi. Naime, hrana može ostaviti kiselinu na zubnoj caklini koja može oslabiti istu. Ako odmah nakon jela perete zube, trljate caklinu prije nego biste trebali. Umjesto pranja četkicom, poslije jela mnogo je bolje zube promućkati vodom, a pranje zuba četkicom i pastom ostaviti za ujutro i navečer. Da bi se postigao maksimalan učinak, najbolje je zube četkati kružnim pokretima, a četkicu za zube mijenjati bar svakih šest mjeseci.

Također, za zdravlje zuba vrlo je važno povesti računa i o namirnicama koje konzumiramo. Dokazano je da tvrđe voće i povrće poput jabuka, mahuna, cvjetače, mrkve i celera povoljno utiče na zdravlje zuba jer žvakanjem dolazi do “ribanja” zubi. Dodatno, ove namirnice potiču lučenje sluzi koja neutrališe kiselinu i štiti zube.

Za jačinu zuba neophodan je i dovoljan unos kalcija, a namirnice koje obiluju kalcijem su mlijeko i mliječni proizvodi. Mliječna kiselina također čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi uklanjaju ostatke druge hrane.

Neprijatelji zdravih zuba su svakako duhan, umak od soje, crno i bijelo vino, gazirana pića te borovnica i kafa, jer ostavljaju mrlje na zubnoj caklini.

I na kraju, važno je napomenuti da izbjeljivanje zuba kod kuće sodom ili praškom za pecivo nije preporučljivo jer tada zubi postaju preosjetljivi što vremenom dovodi do erozije zubne cakline. Za ovakav korak neophodan je savjet sa stomatologom.

Tekst uredila: Vahida Imamović

 

Izvor: Net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: